Amersfoort
0616946704
coach [at] marjolijnpeters.nl

Kinderombudsman Marc Dullaert vraagt aandacht voor kindermishandeling.

Volgens hem zou in iedere klas een mishandeld kind zitten. Lees dit artikel.

Sta heel even stil bij kindermishandeling en de effecten ervan. Hoe zou je het vinden als jouw kinderen antwoord kunnen geven op één of meer van de onderstaande vragen:

  1. Hoe is het om in een omgeving te wonen waar altijd spanning is?
  2. Hoe is het om je ouders te zien vechten/ schelden/ slaan/ gooien met spullen?
  3. Hoe is het om altijd bang te zijn?
  4. Hoe is het om niet gezien te worden voor wie je bent, om niet jezelf te kunnen zijn?
  5. Hoe is het om geen vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis te durven nemen? (Want dan ontdekken ze misschien wat er aan de hand is).
  6. Hoe is het om zo eenzaam op te groeien?
  7. Hoe is het om voor je ouders te moeten zorgen?
  8. Hoe is het om niet te durven zeggen wat er aan de hand is en om hulp te durven vragen? (Want dan krijg ik klappen. Want dan wordt mijn moeder vermoord. Want dan ....).

Zou je het vreselijk vinden? Wil je ingrijpen en helpen? Gelukkig zijn er veel mogelijkheden. Een eerste stap is open te staan voor de pijn bij kinderen. Misschien is er wel pijn bij de vriendjes/ vriendinnetjes van jouw kinderen? Misschien is er pijn bij de buurkinderen? Weet dat er mogelijkheden zijn om hulp te zoeken en te bieden. Weet je niet zeker of er iets aan de hand is? Misschien helpt een gesprek op school? Een gesprek waarin je je bezorgdheid uit, zonder te beschuldigen. Stel je voor dat er meer volwassenen bezorgd zijn over een specifiek kind. Het zou een eerste signaal kunnen zijn. Een eerste stap naar hulp voor het kind.

Ben je een ouder waarvan jouw kind(eren) antwoord kunnen geven op één of meer van bovenstaande vragen? Weet dan dat er mogelijkheden zijn om hulp te krijgen. Afhankelijk van je situatie kan je bijvoorbeeld terecht bij je huisarts, bij oudercursussen, bij orthopedagogen, bij mediators, bij coaches en bij begeleiders van opstellingen. Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn, help jezelf en je kinderen. Is er een gevoel van onmacht, schaamte, niet goed doen, niet meer weten hoe het moet? Juist dan is het zo fijn om je te laten helpen en er niet langer alleen voor te staan. Om te zien dat je je kinderen weer kunt ondersteunen, dat ze weer opbloeien en groeien.

In mijn praktijk werk ik met coaching, familieopstellingen en verlangenopstellingen. 

Als je als ouder merkt dat er zaken niet lekker lopen in je relatie/ gezin dan kan je denken aan coaching of een opstelling.

  1. Tijdens een coachgesprek gaan we op zoek naar oorzaak en gevolg. Wat gebeurt er nu precies en wat doet dat met je, waardoor je....? Ik ben geen psycholoog en zal je eventueel doorverwijzen.

Het fijne van opstellingen is dat ze kunnen helpen bij het ontrafelen van het probleem. De eerste positieve, ondersteunende stappen in de richting van een oplossing kunnen worden gezet. 

  1. Met familieopstellingen kan er gewerkt worden aan problemen binnen: families, gezinnen, scholen, groepen, woonomgevingen, kortom iedere plek waar meerdere mensen bij elkaar zijn. Belangrijk is het vinden van een manier om de negatieve spiraal te doorbreken.

  2. Tijdens een verlangenopstelling werken we aan het helen van jezelf. Als je een traumasituatie hebt meegemaakt dan sluit je stukjes van je gevoel af. Dat is dan even teveel voor je. Het belangrijkste is om je staande te houden, daar heb je hard aan gewerkt. Tijdens de opstelling bekijken we hoe je weer heel kunt worden. Het is niet nodig om het trauma nog een keer mee te maken.

WOWcoaching & opstellingen
Mookhof 3, 3826KB AMERSFOORT
0616946704 | coach [at] marjolijnpeters.nl
Ook te volgen op Facebook

Copyright © 2007